Een tuinder kan een leven lang blijven leren; ervaring groeit, inzichten veranderen, nieuwe soorten ontstaan. De laatste tijd zijn de “vergeten groenten” in opkomst. Voor alle meer of minder ervaren tuinders verzamelen we hier tips over opkweken, verzorgen, bewaren, plagen en noem maar op.

Heb je een tip? Mail de webredactie op redactie@vtvdekaaistoep.nl.

  • Hoe groeien planten en bomen

    Piet Bevers


    Vincent Merkx, een onderzoeker op het gebied van schimmels en wetenschap, heeft fascinerende inzichten in de groei van planten en bomen.

    Vroeger: Planten groeiden aanvankelijk zonder wortels, in symbiose met schimmels. Naarmate de tijd vorderde, begonnen wortels zich te ontwikkelen dankzij de schimmels in de bodem.

    Nu: In het huidige ecosysteem zijn schimmels en wortels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze schimmels vormen het grootste netwerk op aarde, dat zich over vele kilometers onder de grond uitstrekt.

    De samenwerking tussen schimmels en wortels van bomen en planten is essentieel. Wortels vragen voedingsstoffen, die door schimmels worden geleverd. Omgekeerd leveren planten en bomen voedingsstoffen zoals koolstof, suikers en producten van fotosynthese aan de schimmels.

    Wetenschappers hebben de mycorrhiza-schimmel (een type symbiotische schimmel) onderzocht om deze ruilhandel tussen schimmel en wortels beter te begrijpen. De vraag en aanbod van voedingsstoffen variƫren van dag tot dag. Dankzij hun uitgebreide netwerken weten schimmels na verloop van tijd aan de behoeften van planten te voldoen. Deze samenwerking werkt beide kanten op.

    Schimmels groeien het beste op niet-geploegde grond die bedekt is met plantaardig materiaal zoals stro of compost.

    Bedreiging: Een bedreiging voor dit systeem is de overmaat aan stikstof in de huidige atmosfeer. Planten nemen hierdoor minder stikstof op van de schimmels, wat kan leiden tot het verdwijnen van sommige schimmels.

  • Teeltkaarten

    Hieronder vind je van een aantal gewassen de standaard-werkwijze voor telen.

    Aardpeer

    Aubergine

    Bloemkool

    Komkommer

    Koolrabi

    Kruiden

    Paprika peper

    Tomaat